Yeşil Ay Haftası

Taha sabahın erken saatleride uyanmış ve elini yüzünü yıkayıp hemen bilgisayarının başına geçmişti, tarayıcıya girip Yeşilay hakkında araştırma yapmaya başlamıştı.
İsterseniz Taha'ya bunun sebebini soralım:
Rob-ot20989:
Taha niçin bu kadar erken saatte bilgisayarda araştırma yapıyorsun?
Taha:
Okulumuzda düzenlenen "Yeşilay Haftası" için bir sunum hazırlıyorum. Yeşilay ne? çok merak ediyorum bu yüzden erkenden başladım.
Rob-ot20989: 
Bu "Yeşilay Haftası" ne zaman?
Taha:
1-7 mart arası Yeşilay Haftası olarak geçiyor.
Araştırmalarıma devam ediyorum.
Rob-ot20989:
Hmm... Peki ne bulabildin?
Taha:
Herşeyi buldum!
Mesela: Yeşilay ne işe yarar, hedefleri nedir? gibi daha birçok şey!
Osmanlı zamanında Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuş.
Mesela: Yeşilay; sigara, alkol, zararlı maddeler ve son dönemde maalesef buna  teknoloji bağımlılığı da eklenmek suretiyle  bunların bütünüyle mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunu öğrendim.
Rob-ot20989:
Sigaramı? Sigaranın ne zararı varki? baksana herkes içiyor.
Taha:
Ne zararımı var?..
Ne zararı yok ki!
"Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumu fazlalaşır. Pankreas kanseri riski artar. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur."
Bu kadar rahatsızlıklara yakalanma riskini artırıyor ve sadece bunlarda değil daha birçok hastalığa sebep oluyor yada tetikliyor!
Rob-ot20989:
Vay canına gerçektende çok fazla rahatsızlığa sebep oluyor.
Ama bir sorum daha olacak:
Madem sigara bu kadar zararlı neden herkes kullanıyor?
Taha:
Aaa.. bak bende tam orayı araştırıyordum. İstersen sebebini beraber araştıralım..
"Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içicilere haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar."
Vay be demek bu madde beynimizi yönetiyor.
Rob-ot20989:
Aslına bakarsan tamda öyle denemez...
Bu madde sadece beyine sinyaller göndererek insanı kendisine bağımlı yapıyor. Yani beyinimizi kontrol etmiyor, bu maddeyi kullanmak gibi bırakmakta biz insanların elinde!
Eğer bu maddeleri kullanan insanlar gerçekten isterlerse bağımlılığa bir son verip daha sağlıklı bir hayat sürebilirler!
Taha:
Hey robot arkadaşım bak burada ne yazıyor.
Bu maddeleri bırakınca vücudumuzda bazı kalıcı etkileri olabiliyormuş ama daha ilginç kısmı ne kadar erken bırakılırsa etkileri o kadar az oluyormuş.
Rob-ot20989:
Yani şuan içenler şimdi hemen bırakırsa oluşabilecek rahatsızlıkları engellemese bile daha kötü duruma gitmesini engelliyebiliriz öyle değilmi?
Taha: 
Evet, tamda öyle.
Benim araştırmam bitti, slayt haline getireceğim, bu günlük benden bu kadar kendine iyi bak robot arkadaşım.
Evet arkadaşlar ne kadar erken bırakılırsa etkileri o kadar az olur.
Eğer bir bağımlı tanıyorsunuz Yeşilay hakkında bilgi verebilir ve bırakmasını sağlayabilirsiniz! Unutmayınki... bizler izin vermedikçe hiçbir madde beynimizi kontrol edemez! Sevgilerle admin06.
Detaylı bilgi için lütfen https://www.yesilay.org.tr/tr/ adresini ziyaret edin yada Tıklayın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Konuşma Çarkı